The Courtyard House is a nod to the tradition of the Italian Palazzo and Australian courtyard house, celebrating the constant connection between outdoor and indoor spaces. The house is divided by three landscaped zones: the front yard, the courtyard and the rear yard.

Project Name: Courtyard House
Studio Name: FIGR Architecture Studio
Location: Templestowe Lower, Australia
Photography: Tom Blachford
Project size: 280 m2
Site size: 650 m2
Completion date: 2016
Building levels: 2

Courtyard House by FIGR Architecture Studio - Sheet1
Living Room ©Tom Blachford

The landscaped courtyard is the heart of the house, masking the neighbouring dwellings while at the same time revealing canopies of the surrounding trees. This tranquil, calm space has an intimate connection with the interior spaces of the house which reveal themselves from various angles.

Courtyard House by FIGR Architecture Studio - Sheet2
Exterior View ©Tom Blachford

Further celebration of the landscape and nature is achieved through the material palette.  The internal timber batten ceiling not only guides and navigates visitors through the spaces, but also creates a dramatic juxtaposition to the white concrete flooring. Elongated brown brick was used to celebrate the exterior fabric of the surrounding context of Templestowe and a further play on the horizontal nature of the built form proportions.

Courtyard House by FIGR Architecture Studio - Sheet3
Kitchen ©Tom Blachford

A utilitarian material which sits comfortably within its context is also a reminder of this once working class suburb. The brick is also used inside, creating a series of colonnades which are broken by windows, allowing the light of the courtyard to spill into the corridor

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment