The clients have a love for modernism and concrete. This comes from their appreciation of the history of the Perth 1960’s ‘Garden Suburbs’ of Floreat and City Beach. It was this love of modernism that led them to purchase land in Floreat. They wanted a family home that respected and drew on the modernist history of the area. My clients had a passion for a house constructed from grey timber board finished concrete.

Project Name: Roscommon House
Studio Name:
Neil Cownie Architect
Location: Perth, Australia
Photography: Michael Nicholson
Site size: 780
Completion date: 2018

Roscommon House by Neil Cownie Architect - Sheet1
Living Room ©Michael Nicholson

The wonderful thing about working with concrete is the liquid nature of the poured concrete prior to it setting as a sort of ‘liquid stone’. This allows the moulds that hold the concrete to define the finished texture. Through investigation, we sourced a suitable timber board and sandblasted the surface of the timber to expose the grain.

Roscommon House by Neil Cownie Architect - Sheet2
Poolside ©Michael Nicholson

This timber then formed the mould into which the liquid concrete was poured. The end result is a wonderful textured timber grain finish to the concrete. The low slung street-front roof over the living room and dining room has a ‘scooped’ profiled concrete upturn referencing the old City Beach Surf Lifesaving building. Inspiration for this roof form was also taken from both the City Beach and Floreat Beach Kiosks.

Roscommon House by Neil Cownie Architect - Sheet3
Kitchen ©Michael Nicholson

My clients wanted a house that would be relevant over a long period of time. They wanted to remain in this house during different stages of family life. It was an important consideration to make sure that there was versatility in the way the house could be used.
They wanted to have an understated house from the street. They didn’t want a mansion look so it’s a single storey house from the front. The only first floor part is the master bedroom. The space has privacy because of the landscaping in the roof garden. The owners can step out into this garden from their master bedroom.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment