Looking to the future, the clients required a house capable of a multi-generational family dynamic including their teenage children, Timba the dog and older parents who frequently visit from overseas but will eventually join them permanently.

Project Name: Kew East House
Studio Name:
Jost Architects
Location: Kew East, Australia
Photography: Shani Hodson – Zoso
Project size: 358 m2
Site size: 525 m2
Completion date: 2018
Building levels: 3

Kew East House by Jost Architects - Sheet1
Kitchen ©Shani Hodson – Zoso

Located on a complex site with a very steep fall down towards the street with strict council setbacks, results in the house is being recessed in the slope. The banded fascias fold and rake, vertically and horizontally, braiding the building into the streetscape.

The functional spaces are layered within this fabric. Externally, the materials are selected for their robust and tonal hue responding to the huge eucalypts enveloping the site and the other beautiful native flora around the Kew Billabong and Yarra River beyond.

Kew East House by Jost Architects - Sheet2
Exterior View ©Shani Hodson – Zoso

With the park and Yarra Trail opposite, the requirement for large outdoor areas became less of a priority and prompted defined, and functional interior living spaces that always maintained a visual connection with the scenery beyond.

All these living zones have direct access to natural light and cross ventilation with room to room movement, at the first level over the garage and internal granny flat. The private areas on this level, separated by a main corridor, include the master bedroom and an additional formal living area which can be accessed from either end of the dwelling.

Kew East House by Jost Architects - Sheet3
View from Courtyard ©Shani Hodson – Zoso

The upper level houses the two children’s bedrooms and a rooftop balcony with views over the park to the city. The thermally broken window system, passive solar design with eave overhangs, external sliding and fixed timber batten screens as well as a 4.95kW PV System result in simple and manually adaptable dwelling.

Considering its generous size it is able to respond to the changing external conditions operating efficiently and effectively to maintain comfort for its occupants. It is a house that will also adapt to the changing demographic of the family and sits comfortably within its environment.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment