Located on a generous lot in Etobicoke’s Throncrest Village this design is an excellent example of a large single family home that doesn’t dominate the property but rather has a quiet presence on the street despite it’s bold contemporary design.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Thorncrest House
Studio Name: Altius Architecture
Location: Toronto, Canada
Photography: Greg Van Riel

Thorncrest House by Altius Architecture - Sheet1
Kitchen+Dining ©Greg Van Riel

The fulcrum of this design is the central living room, a two storey featured, glazed on both sides connecting front and rear yards and balancing the two wings of the home.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Designed for a young family as their year round urban home the house needed to provide freedom for young children to play while allowing parents enjoy a variety of spaces in the home. A pool and deck are sunken into the back yard providing privacy and a large opening to a basement walkout family room.

Thorncrest House by Altius Architecture - Sheet2
Living Room ©Greg Van Riel

A bold contemporary material pallet features blue zinc, Spanish Cedar, glazed stucco, basalt and bright red accents in the interior millwork. A central ethanol fireplace features a suspended illuminated hood constructed of translucent marble.

Carefully designed sight-lines provide the owners privacy while maintain large open views from the interior. Inside to out is often blurred as large panes of glass allow the outdoors to be experienced from numerous spaces within the home.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Thorncrest House by Altius Architecture - Sheet3
Bathroom ©Greg Van Riel

A elegant master ensuite combines customized closets, his and her vanities, soaker tub and generous shower and water closet. Sliding glass doors open the ensuite to the master bedroom or close it off while still maintaining natural light from the back yard.

Deep roof overhangs provide correct solar geometry to allow the house to take advantage of solar gain or seasonal shading complimenting the sophisticated mechanical system that provides zoned in-floor heating and air conditioning when the house isn’t being naturally ventilated.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022