Adding a slice of the modern, to this Grade II Listed Town House in Lambeth. Tired and in need of rejuvenation, this project set about restoring the original features of this modestly scaled Victorian terraced house. Chosen for the location to the Southbank and charming setting of the Walcot Estate, the client purchased this house knowing that they were embarking on a ‘project’.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: St Mary’s House
Studio Name: Paul Archer Design
Location: London, United Kingdom
Photography: Andy Stagg
Completion date: 2020
Building levels: 3

St Mary's House By Paul Archer Design - Sheet1
Kitchen ©Andy Stagg

Moving from a modern, spacious flat, the biggest challenge was to provide the best of both worlds within a smaller footprint. The fabric of the main house has been faithfully repaired and restored, addressing walls, windows, doors and roof.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

We even uncovered areas of historic interest along the way, such as a wall painting depicting fairy’s; which we think dates back to Victorian times. To the upper floor a new half landing has been added providing valuable extra floor space for a desk area. With the addition of a large roof light, the stair hall is now a much brighter and pleasant space.

St Mary's House By Paul Archer Design - Sheet2
Bedroom ©Andy Stagg

The house has been completely renovated throughout, incorporating space saving joinery making the most of every nook and cranny. To the rear, a glass infill extension provides extra floor space, allowing the kitchen and dining space to be relocated in the same room.

Freeing up space for an extra guest bed and bathroom in the main house. The extension comprises of a replacement half width, brick extension, with a minimal glass structure bridging the gap between the neighbours.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
St Mary's House By Paul Archer Design - Sheet3
Living Space ©Andy Stagg

Thus, retaining the rhythm of the solid/open along the rear of the terrace. The large expanse of glass fills the room with daylight. The careful consideration with the alignment of wall finishes and joinery create clean lines so not to distract the eye.

The stone flooring pours out from the kitchen, across the small gardening, rising up along the boundary walls providing areas for planting and seating. In the opposite corner, the garden studio provides workspace for the musician owner.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022