The coach house reconstruction was the first phase in a larger rehabilitation project for a late 19th Century Victorian house in the city’s west end. The adaptive reuse of a former carriage house located on a public laneway required a sensitive design approach, which included extensive consultation with the Toronto City Planning, Heritage and Building Departments.

Project Name: Beaconsfield Laneway Suite
Studio Name:
Creative Union Network
Location: Toronto, Canada
Photography: Andrew Snow
Project size: 1750 ft2
Site size: 3000 ft2
Completion date: 2015
Building levels: 3

Beaconsfield Laneway Suite By Creative Union Network - Sheet1
Living Room ©Andrew Snow

The project built for a family of three, seamlessly blends traditional materiality with a modern design aesthetic to create a sanctuary for contemporary living that makes a positive contribution to the local Victorian era building vernacular. A minimalist interior contributes to the tranquil nature of the dwelling and emphasizes the free flow of light and space throughout the home.

Beaconsfield Laneway Suite By Creative Union Network - Sheet2
Terrace View ©Andrew Snow

Invisible pocket doors throughout the home enhance the feeling of connectedness between discreet spaces, but can be easily closed when a higher level of privacy is required. Large windows and multiple skylights infuse the space with a plentitude of natural light, which is transported throughout the home through the central double height seating area. Operable window openings have been strategically located to help induce natural cross ventilation though the entire house, providing fresh air a limiting the overdependence on mechanical system during temperate months.

Beaconsfield Laneway Suite By Creative Union Network - Sheet3
Window View ©Andrew Snow

Updated building systems including home automation, integrated audio, and radiant floor heating work discreetly behind the scenes to create a comforting interior environment. Custom built in furniture pieces throughout the house; maximize the utility of spaces, while enhancing the overall cohesiveness of the design expression. Corian vanities and surrounds are employed around the bathtub and shower, as well as on the kitchen island to create clean water resistant surface that perfectly matches the custom white cabinetry found throughout the coach house.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment