The defining characteristic of this house is its contextual responsiveness. While contemporary in expression, it relates to its location in Chicago’s leafy Lincoln Square neighborhood. in a number of ways. Its scale aligns with the surrounding century-old houses. The generous front porch repeats a common detail of the block and serves as a spot to hangout and socialize with neighbors. The exterior’s board and batten siding was inspired by the wood cladding of other frame houses in the district.

Project Name: Eastwood Residence
Studio Name:
Searl Lamaster Howe Architects
Project size: 4500 ft2
Site size: 15000 ft2
Completion date: 2016
Building levels: 3
Location: Chicago, United States
Photography: Cynthia Lynn

Eastwood Residence by Searl Lamaster Howe Architects - Sheet1
Kitchen ©Cynthia Lynn

While the site had many advantages, one contextual constraint was the pair of large houses that hug the property. These structures prompted the pulling of sunlight into the interior in innovative ways without compromising privacy. An exterior atrium cuts into the core of the house bringing light into what normally would be its darkest parts.

Eastwood Residence by Searl Lamaster Howe Architects - Sheet2
Fireplace ©Cynthia Lynn

The atrium footprint is evoked in a double height space that houses the staircase and it is topped with a series of skylights that flood the space with light on even the cloudiest of days. Clerestory windows appear at multiple locations including on the west side of the kitchen where they perfectly frame the view of a large birch tree and provide a wash of light along the surface of the ceiling at sunset. A slight tinting on the south facing windows minimizes solar heat gain at the back of the house while the same tint on the street facing windows enhances privacy.

Eastwood Residence by Searl Lamaster Howe Architects - Sheet3
Bedroom ©Cynthia Lynn

Despite the expanses of glass, the house far surpasses energy standards due to a number of features. A carefully calibrated mix of seven types of insulation optimizes thermal performance. Motorized dampers reduce energy costs and increase comfort. The neighborhood, with its direct links to public transportation, plethora of services, and its extreme walkability embraces the best aspects of urban living.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment