The residence was designed for a family in search of a new lifestyle in the port city of Itajaí (SC). An atmosphere of belonging and identity, a panoramic view of the sea, elements of Brazilianness and an ecofriendly construction were some of the premises of the project.

Project Name: Panoramic House
Studio Name:
Schuchovski Arquitetura
Project size: 1200 m2
Site size: 1065 m2
Completion date: 2020
Building levels: 3
Location: Itajaí, Brazil
Photography: Eduardo Macarios

Panoramic House by Schuchovski Arquitetura - Sheet1
Bar+Living Room ©Eduardo Macarios

The terrain is located In the middle of an Atlantic forest hill facing the sea. It was carefully selected for this great project by having one of the most privileged views of the sea. The attention to a delicate architectural insertion resulted in an implantation that followed the challenges of the extremely rugged topography and the closed angle on the corner where the two fronts of the terrain meet — precisely the highest visual point of the place, with a beautiful panoramic view.

We developed an architecture of highly visual impact for the facade, bringing the element of glass and the boldness of the vertical line to demarcate the main access and dialogue with the purity of the horizontal lines, highlighted in the design of the project.

Panoramic House by Schuchovski Arquitetura - Sheet2
Semi-open Seating ©Eduardo Macarios

In response to the challenge of occupying the tip of the land, we designed the pool that comes loose to make room for a beautiful garden below. The pool swing, promoted by the unusual and surprising structure of a single fixation point, receives a parametric polishing executed in limestone.

The wide living areas, integrated with the surroundings, provide feelings such as welcomeness and well-being for its charming and different views: the view of the beach, the preserved forest around it and the city in the background.

Panoramic House by Schuchovski Arquitetura - Sheet3
Bedroom ©Eduardo Macarios

In addition, climatic factors have been studied for the correct geographic location of the openings and eaves, extracting the greatest benefit of comfort and durability of the construction.

The mix of materials and colors influenced positively to the enhancement of brasilianness in addition to the plurality of references from residents, experienced in several trips throughout the world. In it’s architectural concept, the project is set to meet the needs of the house’s owners by merging their lifestyles and ideas.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment