In the Step Down house, the original 1910 front rooms and architectural details of timber fretwork, cedar shingles and stained glass have been revived, while a poorly built 1970s lean-to rear addition was removed. Our design strategy brought the new addition right down to the rear garden level, creating the opportunity for an airy pavilion of wide openings, high ceilings and flexible space.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Step Down House
Studio Name: Bijl Architecture
Location: Sydney, Australia
Photography: Peter Bennetts

©Peter Bennetts

Tying the pavilion back to the house, the early Kauri timber floorboards have been whitewashed, while the pavilion’s dark brickwork is ‘stitched’ back into the original sandstock bricks in a mosaic effect.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
©Peter Bennetts

Glimpses of light and foliage trickle through the pavilion where a shiplap ceiling and whitewashed Tasmanian Oak floors lend a Scandinavian feel. The kitchen’s letterbox windows brings the side garden and sky pleasantly into frame, while skylights punctuate the roof above the deck.

©Peter Bennetts

Perfect for our clients who love entertaining, the generous rear addition adds an expansive open living, dining and kitchen space and covered outdoor room, seamlessly transitioning from house to garden.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022