Perched on a plateau above a steeply sloping site on The Costa Brava in northeastern Catalonia, the house is surrounded by pine trees and commands panoramic views of the Mediterranean Sea.

Project Name: Costa Brava House
Studio Name: Mathieson Architects
Completion Date: 2019
Building Levels: 1
Location: Costa Brava, Spain
Photography: Romello Pereira

©Romello Pereira

The approach to the house is dominated by brise-soliel screens. A single aperture with a sandblasted timber door opens to the interior and a framed view of the coast beyond.

©Romello Pereira

The design celebrates the afforded vista through a singular horizontal opening the length of the house. This volume comprises a deep canopy providing shade and linking the living and sleeping quarters into one form.

©Romello Pereira

Deep punctures in the canopy provide a play of light and shadow as the sun tracks across the sky throughout the day. Full height glazed doors to the living wing stack back, allowing for a seamless transition between indoors and outdoors.

©Romello Pereira

An expansive terrace leads to an infinity edge pool and views to the Mediterranean beyond. Rendered walls, monolithic white floors and raw oak joinery form a restrained palette that amplifies the intensity of the coastal setting.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment