When our clients purchased a stunning lot nestled among the hills above San Jose, they dreamed of an equally stunning structure that sat lightly on the dramatic hill slope. The original building had burned down some years before, leaving behind its foundation and an unnaturally flat plot cut into the hillside.

Project Name: The Pavilion
Studio Name: Feldman Architecture
Landscape Architect: Arterra Landscape
Builder: Groza Construction
Structural Engineer: FTF Engineering
Civil Engineer: TS Civil Engineering
Completion Date: 2018
Location: San Jose, United States
Photography: Joe Fletcher

©Joe Fletcher

Our design team, upon initial visits to the site, aimed to construct a home that both made whole the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged our designers to push the house deeper into the hillside, nestling the building naturally into the surrounding landscape. The result provides sweeping views of San Jose and elevated privacy levels- the house is hidden from public view from all but a few spots, organically blending into the surrounding geography.

The entryway welcomes visitors into its defining feature: a glass pavilion that serves as the home’s great room. The glass walls disappear into the hills, eliminating visual barriers between the home and the valley below. The exposed steel structure elegantly breaks and frames views. Natural light filters into the space throughout the day, while panoramic vistas sweep out across San Jose to the Golden Gate Bridge in the distance.

©Joe Fletcher

The clients, when thinking of their future home, expressed the desire to accommodate a growing family, providing space for children to flourish and play both inside and out, and to feed their love for gardening and the outdoors. The home, therefore, is designed to take advantage of its California locale- many rooms spill directly into the surrounding landscape, patios, and gardens.

Two stucco wings stand as the home’s anchors, grounding the glass core and structure to the earth. To the South, a single-story section lies close to the land and houses a master suite and two smaller bedrooms. The North wing rises dramatically above the rest of the residence, extending from a subterranean garage, through a casual den, to culminate in a loft above.

©Joe Fletcher

The simple, elegant, ranch style home provides an escape from hustle and bustle, a secluded perch to watch the ebb and flow of the city beneath. The epitome of effortless Californian modern architecture, we were so honored to be part of shaping, designing, and realizing our clients’ family sanctuary.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment