When Mid-Century enthusiasts purchased the original 1800sf home, it had long been forgotten about and was nearly re-claimed by the native vegetation of an adjacent creek. The existing house, crammed against the far property line was dwarfed by an apartment complex visible to the rear. Low ceilings and deep overhangs made for a relentlessly dark interior, further diminishing what little appeal remained of the property.

Project Name: Inwood Place
Studio Name: Tim Cuppett Architects
Location: Austin, United States
Photography: Whit Preston

©Whit Preston

Vegetation was thinned and pushed back to the creek bank establishing an “edge of wild” which serves as a privacy screen and demarcates the line between native and manicured landscape. Visitors enter the property and travel along this edge to a porch cantilevering over the wild. The house is then entered through a small vestibule into a new 700 sf, central “jewel box” which from the street obscures views of the apartment building beyond.

©Whit Preston

The existing house was gutted and reconfigured. The original 8ft ceilings are dramatically contrasted by the new central volume. Its roof, floating above continuous clerestory windows, provides soft balanced daylight while framing views into property’s mature post oak canopy.

©Whit Preston

In an effort to make an asset of the creek, site development and the addition of the “jewel box” have removed the apartment complex from the experience of the property. In doing so, the cul-de-sac on which the home sits, is partially restored to its mid-century roots.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment