Beavers House carefully considers the heritage characteristics of this beautiful Victorian Terrace but proudly introduces a contemporary addition to the front facade which extends into an open plan, light-filled and practical living/dining space at the rear of the dwelling.

Project Name: Beavers House
Studio Name: Altereco Design
Project Size: 201 m2
Site Size: 485 m2
Project Budget: $7000
Completion Date: 2020
Building Levels: 1
Location: Northcote, Australia
Photography: Jade Cantwell

©Jade Cantwell

The seamless transition between the existing and the new seeks to align each space with the needs of its inhabitants and offers a high-performance solution that responds to the external elements yet provides a healthy and comfortable interior.

©Jade Cantwell

This house is quite a unique single fronted brick Victorian. Situated in Northcote, this terrace house must’ve planned to have a twin sister, however for some reason it never eventuated. As a result we were presented with a long narrow strip of west-facing vacant land.

©Jade Cantwell

The existing structure poses a long, tall double-brick wall facing west: less than ideal for two reasons; lack of connection to the long yard, and a large thermal mass heat bank in summer.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment