Two boxes sit on a private peninsula projecting into a sheltered Atlantic Ocean cove. The west box, clad in black metal and vertical spruce siding, is a 600 square foot volume containing the main living area of the cottage.

Project Name: Chester Cottage
Studio Name: Habit Studio
Project Size: 1600 ft2
Completion Date: 2018
Building Levels: 1
Location: Chester, NS, Canada
Photography: Habit Studio

©Habit Studio

Upon approaching from the north, views directly through the west box reveal the ocean beyond. Oriented south-east with double height windows on 3 sides, this space is washed in sunlight throughout the day and enjoys panoramic ocean and forest views.

©Habit Studio

The cedar shingled east box contains the private spaces. Two guest rooms and a bath are sited for lush views into the trees. The main bedroom and ensuite project beyond the west box, closer to the water, to capture the sunrise and absolute privacy.

©Habit Studio

Designed for connection with nature, no fuss finishes and a limited palette allow the setting to take centre stage. Durable concrete floors throughout the cottage transition outside to a generous terrace, both materials a delight for bare feet.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment