Mavis House is a contemporary and minimal renovation that transformed a post war brick house into an expansive family home situated in Yarraville.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Mavis House
Studio Name: Altereco Design
Project Size: 212 m2
Site Size: 530 m2
Project Budget: $600000
Completion Date: 2020
Building Levels: 1
Location: Yarraville, Australia
Photography: Jade Cantwell

©Jade Cantwell

A restrained materials palette reflects the architecture of the project, a meeting of classic and contemporary. A cooling and minimalist palette enriched with solid timber details and a dowel battened screening creates a welcoming series of spaces with a robust and practical seamlessness.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
©Jade Cantwell

The fine handcrafted joinery elements in the living and kitchen, offer a light-filled breakfast bar that extends into a year round outdoor entertainment area, and a cosy living unit and fireplace offering a place of refuge.

©Jade Cantwell

The existing building fabric has been significantly enhanced with high-perfomance insulation, solar panels and double glazing throughout. The challenging site orientation (north facing the street) has been overcome by creating some separation between old and new.

©Jade Cantwell

This has allowed for some very tall north facing windows, bringing in winter sun to passivley warm the polished concrete floor. Ultimately the design celebrates family life and carefully considers the history of the site and its environmental impact on its surrounding contex.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022