The project is a one of a kind city house that revolved around a specific requirement that was to design a spacious eco-friendly four bedroom house for a family of five in a plot that measured 40’ x 45’ nestled in a dense residential neighborhood.

Project Name: Sustainable city house
Studio Name: STUDIO DCODE
Year: 2017
Location: Chennai
Site: A square area of 1800 SQ.Ft
Built up area: 2100 Sq.Ft

©️STUDIO DCODE

The plan is a simple square with the various spaces arranged to function in an introverted manner. The stairwell adds volume and imposes as a mass to an otherwise compact structure.

©️STUDIO DCODE

Various sustainable construction techniques such as exposed brick walls, filler slab roof, exposed concrete un-plastered ceilings, thin pre-cast cantilevered staircase, colour oxide floor & wall finishes have been implemented to ensure the house maintains amiable temperatures even during peak summer months.

©️STUDIO DCODE

Large ventilators at higher levels ensure there is continuous source of natural light inside the house throughout the day. Smaller linear staggering of windows at habitable levels allows ample natural ventilation, at the same time ensure privacy and restrict views from the immediate dense neighborhood.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment