Exclusive family house on Lake Zurich, Switzerland

With its wide walls of glass and a ribbon-like white façade that winds its way around the building, this home on the banks of Lake Zurich is so light and mobile in appearance that it resembles a futuristic vessel that has sailed in from the lake and found itself a natural place to dock.

Address: General-Wille-Strasse 363 8706 Meilen
Switzerland
Client: Kate Molesworth and Stefan Camenzind
Timeline: Start of building work: Autumn 2014 Completion: March 2016
Size: Building plot: 467 m2 Living area: 173 m2 Building volume: 934 m3
PHOTOGRAPHY: © Peter Wuermli
}Furniture from Wohnbedarf: www.wohnbedarf.ch Home decor from Pfister: www.pfister.ch and private collection

Flexhouse By Evolution Design - Sheet3Called Flexhouse and completed in March 2016 by Swiss architecture and design studio Evolution Design, the four storey, 173 sq metre home has an open plan living, dining and kitchen space on the ground floor, two bedrooms and bathrooms on the first floor, a studio with two large terraces on the second floor and a basement level with underground garage and utility space. But it is the striking exterior architecture and the breathtaking 180degree views across Lake Zurich to the mountains beyond that really capture the imagination.

Architecture in motion

The project began when Evolution Design executive director Stefan Camenzind spotted a vacant block of land. The plot was well positioned on the banks of Lake Zurich but was a challenging site, triangular in shape, narrow and squeezed between a railway line and a road. Camenzind, though, saw potential in the position.

‘It’s a very transient plot; it has a lot of movement. The land is at the edge of the village where housing meets the countryside. The railway lines behind the plot are a dynamic yet soothing boundary, and in front of the house there is a local access road and the lake. We wanted to create a building that reflected all that movement,’ he says.

Flexhouse By Evolution Design - Sheet5Swiss building regulations are notoriously tight and building on this block was particularly challenging. Camenzind explains: ‘There are strict rules around boundary distance and building volume, which means it’s quite difficult to be creative with buildings in Switzerland. But we were determined to build something that responded to the site rather than just a square box planted on the plot.’

Flexhouse is anything but a square box. The design features a floor plan that goes from wide to narrow to follow the railway lines and shape of the plot. The striking façade wraps around the building, drawing the eye continuously upward: the house never feels stiff or still, there are always elements drawing your eye throughout the space and to the views beyond.

Flexhouse By Evolution Design - Sheet7SMART SOLUTIONS FOR SMART CLIENTS
EVOLUTION DESIGN LTD
SAMARITERSTRASSE 5, 8032 ZURICH, SWITZERLAND PHONE +41 44 253 95 00
PR@EVOLUTION-DESIGN.INFO WWW.EVOLUTION-DESIGN.INFO

‘We’ve given the space a direction of view. When you’re travelling in a car or train, you face a certain way and this house does too. On the ground floor it faces south-east, from the bedroom it faces west towards the sunset. And from the top floor terraces there are views around 180degrees,’ says Camenzind.

Inside out

The fluidity of the design continues inside, thanks to an open plan interior, unbroken views and reams of natural light, which streams throughout the space all day long. On the ground floor, the spacious living room transitions into a dining area and loft-style kitchen. Rather than close off individual floors, the design incorporates a double height open space that allows the eyes to travel, delivering a glimpse of the bedrooms above or, from the first floor, to the living room below.

With glass walls on three sides this home blurs the boundaries between outside and in. ‘Connecting inside and out is very important to me as an architect,’ says Camenzind. ‘I want people to know where they are when they are inside a building.’

Flexhouse By Evolution Design - Sheet9The top floor studio with its panoramic views and two roof terraces is the culmination of this seamless flow between inside and out.

The house does have its quiet corners, too. ‘There’s always a back wall, which helps give a more cosy feeling,’ Camenzind says. ‘And you can close the blinds to create a peaceful, private corner.’

Practical considerations

Despite its model good looks, the house has been designed for everyday living and practical and ecological elements are integrated into the design. The rear wall of the living room functions as a storage and display space; the kitchen grows out of the same wall and in the bedrooms the wall functions as a screen, to separate the bathrooms from the sleeping spaces. Ecologically, the house meets Switzerland’s Minergie standard with features including thermally activated concrete floors that connect to a geothermal heat pump to heat the house in winter and cool it in summer. The glass façades are triple glazed and have external blinds for optimal control of heat gain from the sun.

Flexhouse By Evolution Design - Sheet18Thus, Flexhouse with its innovative and ecological approach adds an extraordinary architectural touch on picturesque Lake Zurich and provides a truly special kind of eye-catcher.


Evolution Design

Evolution Design is an internationally recognized Swiss architecture and design studio with offices in Zurich and London.

Acknowledged as pioneers in workplace design, Evolution Design is best known for its original workspace designs for Google, Unilever, PWC, easyCredit, Sberbank, HB Reavis, and many more.

The architecture studio has a strong focus on humancentred design, empowering people and creating spaces, which stimulate and inspire users to the highest levels of performance, creativity and innovation.

The strategic direction of the practice is set by the founder and executive director Stefan Camenzind and his partners Tanya Ruegg and Marco Noch. Together, they are the driving force behind the continuous evolution of the practice.

Evolution Design
Samariterstrasse 5, Zurich 4a Godson Street, London
info@evolution-design.info www.evolution-design.info

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.