Entry into Toorak House is directly through a 3 metre garden wall, into a single volume that bounds both internal and external north facing living spaces and divides the public and private realms of the house.

Project Name: Toorak House
Studio Name: AM Architecture
Project size: 230 m2
Site size: 498 m2
Completion date: 2012
Building levels: 1
Location: Melbourne, Australia
Photography: Dianna Snape

Toorak House by AM Architecture - Sheet1
Library ©Dianna Snape

When lit subtly at night or when winter sun penetrates deep into the room, the black wall recedes to provide a backdrop for garden planting and artwork within. The central space is articulated by a stepped bluestone wall that screens the living areas from the entry, and defines a secondary internal courtyard.

Toorak House by AM Architecture - Sheet2
Kitchen ©Dianna Snape

This stone extends inside to become a seat, hearth, a bookcase and hold the kitchen, hinting towards a monolithic stone ruin which the living areas have been built around.

Toorak House by AM Architecture - Sheet3
Bedroom ©Dianna Snape

The rear of the building is set into a terracing site with full height windows onto raised garden beds bringing the green into each room.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment