Young successful woman asked Vladimir Konovalov to look at the property she intended to buy and make a proposal for renovation. The goal was to create a spacious and stylish environment that will both create more privacy and allow to host big parties. This property is situated on a wonderful canal street close to Amsterdam city center. It is a one-bedroom ground floor apartment with a small garden at the back. The condition of the property was very poor and required top-down renovation.

Project Name: Amsterdam Canal House Renovation
Firm Name: Vladimir Konovalov
Status: Built

Amsterdam Canal House Renovation by Vladimir Konovalov - sheet11
©Vladimir Konovalov

Living room has been extended towards to main terrace to introduce direct connection to the outside space, while master bedroom has been moved to the location of the current kitchen – to the cozy little room with a big window to the garden. This allowed to create a clear division between private and “public” areas of the house, which was missing in the original layout.

Amsterdam Canal House Renovation by Vladimir Konovalov - sheet7
©Vladimir Konovalov

Kitchen has become a part of the large and spacious living room. This allowed better logistics with dinning area and large terrace. Thanks to this the corridor to the original kitchen has been used for extension of the current claustrophobic bathroom, which lacked basic elements like sink and storage areas. The bathroom has been extended and used the full potential of the new added area.

The wall separating the lobby and the living room has been changed to a stylish loft glass wall to create an effect of an even bigger space. Storage area has been added in the corridor with mirror facades.

Amsterdam Canal House Renovation by Vladimir Konovalov - sheet3
©Vladimir Konovalov

Outdoor space features a south-west facing large extended wooden terrace for parties, romantic dinners and sunbathing. It also has a secret feature – hidden Jacuzzi, which can be used all year around. There not so many sunny days in Amsterdam, the Netherlands, but a generous terrace offers a chance to use the maximum out of them. Green area is represented by a low-maintenance garden with a birch tree as a main element. Large storage is located under the terrace, as well as Jacuzzi maintenance unit.


Vladimir Konovalov

Vladimir Konovalov is a Rotterdam-based architect. Being born in Ukraine, Vladimir has received his first master degree at KNUBA (2010) in Ukraine and a second master degree at TU Delft (2012) in the Netherlands.
Professional experience involves working at such renowned international offices as OMA and Mecanoo.
As an independent architect Vladimir Konovalov focuses on high-end residential architecture and high-rise projects worldwide.

Selected Awards
2008 Best Interior Design, Ukraine
2011 Best Integrated Design Award, TU Delft
2018 Architizer A+A Award, Finalist

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment