“Our design for Al-Cham Bank came to restore the modern Damascus City with its lost architectural identity and convey its spirit to the customers and visitors of the bank. The proposed bank is designed to combine simplicity and beauty in the interior and exterior design of the building, taking into account the social and economic factor of the city” Reparametrize Studio.

Project Name: Headquarter of Al-Cham Bank
Studio Name: Reparametrize Studio

©Reparametrize Studio

The design of the external facades of the building and the architectural composition of the block to express the scene in the Damascus architecture and the simplicity of the formation in the Damascus house from the outside , the Limestone Façade was designed to attract natural sun light and make beautiful patterns inside of the building it have a low thermal conductivity allowing the act of insulator in extreme weather conditions, while their high bending resistance allows thicknesses to be reduced, making the structures lighter and also taking into account the modern architectural language. The exterior windows were designed to perform the “Mashrabiya” Damascus function, made from Kerto-LVL wood which have an advanced properties in maintaining the structure and low impact on environment ,and using Low-E glass to reduce UV radiation and also installed in the front of the stairs and the secondary entrance with the application of the Islamic decoration which confirmed the visual identity of Cham bank.

“Buildings of the future integrate people and systems in a dynamic way, we also envision our future buildings with the spirit of heritage and its impact towards sustainability” –Bilal Baghdadi Co-Founder of Reparametrize Studio

©Reparametrize Studio

The interior design of the building was inspired by the language of the overlapping in the alleys of the Old Damascus City and its architectural details. The idea of the inner courtyard was also borrowed in terms of form, shape and function. The large courtyard with rich views of trees and fountains is designed in its center and designed on the ground floor. The element of shadows, lighting and natural ventilation in the inner courtyard using Thermal Convection System used in Traditional Damascus houses feeds all sections and interior spaces of the building .The visual identity of the Sham Bank has been taken into account by adding Islamic decoration and colors in the interior.

Emphasis was to enhance transparency and visual communication between customers and employees through open space “Courtyard” Design and using this design as a platform for smart Communication Techniques and facilitate the Surveillance and Protection System. The design took into account the concepts of sustainability through the provision of lighting and ventilation, storage and reuse of rainwater and the identification of the entrance point and openings of windows.

©Reparametrize Studio

“Smart buildings will address the challenges of open architecture design, Therefore we worked in our design of layered bridges that secure communication, taking into account the Layer security strategy that controls building monitoring” Reparametrize Studio.

Bank Al-Cham smart building is enhanced by a high performance structure cabling system, which is connecting each level of the smart building to Maximize efficiency and productivity, creating a versatile physical layer using wireless mobility, maintaining  safety and security through risk management. Our Proposal is an open system platform which supports multi-applications for customers and investors, it is also forming virtual gateways to connect employees in the office by allowing BYOD and connecting to people around the world.

©Reparametrize Studio

“Reparametrize works to pioneer a new methodology to regenerate the future of post-war smart city /Re-Coding Post-War Syria/ Research by the development of innovative, integrated and articulated design methodologies ,they are leading experts in the application of computational design techniques in architecture to achieve intelligent, creative, and sustainable solutions”

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment