Aedas-designed Unilever Headquarters in Jakarta is located in the BSD Green Office Park, the country’s first green office district which was also materplanned by Aedas. This new Unilever Indonesia office houses all employees from four separate offices in Jakarta under one roof. Aedas architectural and interior designs embody the global company’s vision, values and European heritage within the Indonesian context.

Project: Unilever Headquarters
Location: Jakarta, Indonesia
Design and Project Architect: Aedas
Interior Designer: Aedas Interiors

Graphic and Signage Designer: Aedas Graphics
Client: PT. Unilever Indonesia

Gross Floor Area: ,477 sq m
Completion Year:
Project Director: Kevin Jose

Project Design Director (Architecture): Steven Thor
Project Design Director (Interior): Steven Shaw

Unilever Headquarters By Aedas - Sheet2The new building is designed with the concept to support the spirit of community, collaboration, engagement and agility. Referenced to the traditional village planning in Indonesia, it has a ‘square’, ‘main roads’, and ‘streets’ to create a sense of community. The planning is focused on engaging group and individual work into zones to induce collaboration while maintaining privacy. The top four floors are office spaces with break-out areas; while the ground floor is dedicated to public and shared facilities. Surrounding the central, light-filled atrium that serves as a large event space are common facilities including a mosque, staff dining area, day care centre, fitness centre, beauty salon and multipurpose hall.

Unilever Headquarters By Aedas - Sheet3All community spaces are well connected to encourage interaction and embrace diversity. Indonesian batik fabrics, recycled teak timber, furniture and imagery of Indonesia used throughout the headquarters create a sense of place.

Unilever Headquarters By Aedas - Sheet4The building curtain wall system maximises daylight penetration. The façade is clad with grey aluminum blade louvers of varying depth to provide shading and reduce heat gain. There are no enclosed offices in order to provide best access to natural light and views for all staff. Enclosed meeting rooms are placed around the core.

Unilever Headquarters By Aedas - Sheet5The indentations on the facade create indoor and outdoor green pockets. Each of the four building wings are connected by piazzas which are located where the building is indented. There are also outdoor landscaped decks and rooftop for staff and guests to enjoy.

This is a uniquely Indonesia headquarters building that incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design.


Aedas

Aedas is the world’s only local and global architecture and design practice driven by global sharing of research, local knowledge and international practice. Our 1,400 creative minds with design studios across the globe create world-class design solutions with deep social and cultural understanding of the communities we design for.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment