Miralles Tagliabue EMBT studio, directed by Benedetta Tagliabue, wins the first prize in the international competition for the creation of the Conservatory of Music in Shenzhen. The studio is among the winners who will define the architecture of the 10 new cultural landmarks of the new era of the city of Shenzhen, Shenzhen Ten Cultural Facilities of New Era (Shenzhen New Ten) * promoted by the Municipal Government, among which are international studios such as Zaha Hadid, SANAA, Jean Nouvel, Sou Fujimoto…

Name: International Competition for Architectural Design of Shenzhen Conservatory of Music
Date: 2020
Location: Shenzhen, China
Client / Organizer: Engineering Design Management Centre of Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality
Co-organizer: Shenzhen Position Spatial Culture Development Co., Ltd.
Architect:  Benedetta Tagliabue – Miralles Tagliabue EMBT
Project director: Nazaret Busto Rodríguez – Miralles Tagliabue EMBT
Design team: Julia de Ory Mallavia, Gabrielle Rotelli, Dimitris Stefanakis, Jaime Ruíz Fernández, María Borrell Vilanova, Guillermo Sotelo Santos, Pietro Borzacca, Ana Maria Lazar.
Managing team: Zhuoran Zhao, Daniel Rosselló, Arturo Mc Clean, Roger Pérez
Area:  73.777 m2 plot area, 129.700 m2 building (floor area)
Typology: Cultural facility: urban design, public spaces, architecture (campus master planning and individual building design)
Program:  Campus buildings: teaching complex, experimental practice studio, library, sports complex building, dining hall, administrative office, faculty dormitory, college system. Performance buildings: theatre (700-seats), Concert hall (500-seats), Rehearsal hall (200-seats). Basement: parking and equipment.

Collaborators

Local Architects:  HYP Arch Design – Zhao Kai, Hu Haitao, York Duan, Chen Min.
Acoustic Engineering: Arup – Tateo Nakajima, Chris Mercer, Richard Bunn, Zoe Megins-Davies.
Energetic Consultant: Transsolar Energietechnik GmbH
Renders: Fancy
Video:  Undr – Xavi Parcerisas
Model: Shenzhen QZY Models Design

Shenzhen Conservatory Of Music By Miralles Tagliabue EMBT - Sheet2
©Miralles Tagliabue EMBT

The complex designed by Miralles Tagliabue EMBT is characterized by the dialogue with the landscape, it integrates music and the arts in nature with a proposal of organic and sustainable architecture inserted in an exceptional landscape. The new cultural landmark will host an international and innovative community in an educational environment of recognized global prestige.

Miralles Tagliabue EMBT masterplan includes multiple buildings creating the Shenzhen Conservatory of Music complex and integrating it into the Chinese University of Hong Kong (CUHK) Campus, Shenzhen. The strategy of the complex is based on a balanced dialogue with the natural environment, highlighting as a priority the conservation of the environmental value of the site. This dialogue, with water and green, creates a new way of understanding learning: a place of calm and connection with nature for education and creativity. The main theater stands out as the protagonist and places the campus from distant perspectives, opening it up to the public and the city. The division of the limits between the interior and the exterior is totally blurred thanks to the fluidity of the connection with nature, creating a complete fusion with the landscape.

The distribution of the pieces respectfully connects with the existing University Campus to provide continuity to the intervention. Passive strategies for energy management have been a priority in the design. A detailed study of the orientations and natural, traditional and environmentally friendly materials, such as wood and ceramics, has been applied. The result is an organic architecture and facades of sustainable materials with compositions that resemble some musical scores.

The main axis of the complex articulates the position of the buildings for artistic performance: rehearsal room, concert hall and theater. Meanwhile, the bright and green interior squares vertically link the learning spaces with those for musical interpretation, as if it were a living organism in which all parts are interconnected, in which education and creativity flow and share space. The library, the students’ dorms and the administration are also connected transversely to the complex. The set of buildings creates a unique educational model based on the relationship with nature and the belief in the ability of architecture to motivate creativity in the university community.

*Shenzhen Ten Cultural Facilities of New Era (Shenzhen New Ten)

  1. Shenzhen Opera House (Jean Nouvel)
  2. Shenzhen Reform and Opening-Up Exhibition Hall (Sou Fujimoto + Chen Donghua)
  3. Shenzhen Bay Cultural Center (MAD + ECADI)
  4. Guoshen Museum (SCUT (He Jingtang)
  5. Shenzhen Science & Technology Museum (Zaha Hadid)
  6. Shenzhen Maritime Museum (SANAA)
  7. Shenzhen Nature Museum (B+H + 3XN + Zhubo)
  8. Shenzhen Art Museum (KSP Jurgen Engel + Zhubo)
  9. Shenzhen Institute of Design and Innovation (DOMINIQUE PERRAULT + Zhubo)
  10. Shenzhen Conservatory of Music (EMBT + HYP)
Shenzhen Conservatory Of Music By Miralles Tagliabue EMBT - Sheet3
©Miralles Tagliabue EMBT

As one of the “Ten Cultural Facilities in New Era” funded by Shenzhen Municipal Government, Shenzhen Conservatory of Music benefits to its broader ambition in the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area.

Located inside the central geographical position of Shenzhen Longgang International University Campus, the Conservatory of Music has a connecting quality as a Gateway to the University community.

Our masterplan offers a well-balanced dialogue with its built and natural surroundings.

It is responsive to both edge conditions with nature, one being green towards the University park and the other edge condition being water towards the Shenxian Hill reservoir. A dialogue with water and green in a fantastic strategic position, the new complex will be a serene environment that is characterized by the strong presence of the main theatre, which announces the campus from the distance.

Shenzhen Conservatory Of Music By Miralles Tagliabue EMBT - Sheet4
©Miralles Tagliabue EMBT

It proposes an architecture that blends with the landscape, softening the interactions between nature and the student community, granting an inviting and inclusive experience, and offering a shared landscape at the heart of the campus, dominated by the presence of the canal crossing the plot.

An environment that will encourage students to enjoy life whilst studying in a healthy, optimistic, and positive way: the perfect combination of Chinese and Western education philosophy.

The overall layout and distribution of the buildings conforms a very well-integrated profile that results in a positive addition to the campus skyline, offering continuity at the same time that creating some important highlights such as the sculptural volume of the theatre.

It will create an architectural landmark to signify the Conservatory of Music’s ambition to become an international and renowned institution in the teaching of music and art.

The proposal will keep a pleasant sense of unity and coherence while creating variety in the buildings to signify its uses and encompass the rich artistic atmosphere held within.

The design is promoting the relationship between the inside and outside spaces from every part of the buildings. The buildings will retain a very fluid and easy connection on the ground floor with its surrounding landscape, blurring the edges between the indoor and the outdoor activities, which will improve the inside educational offer.

Shenzhen Conservatory Of Music By Miralles Tagliabue EMBT - Sheet5
©Miralles Tagliabue EMBT

By being creative with the “passive strategies” which guide the most efficient use of orientation, built mass and materials, the volume disposition maximises North/south whilst reducing west exposure.

This comes reinforced by a playful game with the louver strategy on the facades that will grant richness by responding to different orientations, within a very smart use of a natural, traditional and sustainable material palette such as wood and ceramic.

The outcome will be a very organic architecture that echoes the surrounding nature in its facades, while resembling some music scores.

Our proposal introduces a fundamental spatial innovation at its heart: The performance auditoriums programme composed by a rehearsal hall of 200 seats, a concert hall of 500 seats and theatre of 700 seats, will be arranged in an axis that will act as the main internal circulation spine, and the circulation of the campus will be around them so that learning and performing spaces are intimately connected.

Beautiful plazas will connect classrooms and performing places on ground floor vertically. These interior plazas will be full of light and green, and they can be considered as interior gardens, as well as an extension of a public space as an internal street.

The allocated library continues this public access in a transverse axis, which is perpendicular to the axis of the performance centre; It also gives access to the performances, the students’ dorms, and administration, which is an organic part of the complex.

Shenzhen Conservatory Of Music By Miralles Tagliabue EMBT - Sheet6
©Miralles Tagliabue EMBT

In the same way, the spatial arrangement of the rest of the buildings will grant a sequence of corridors that will facilitate new ways of knowledge, sharing beyond the classic teacher-student set up inside a traditional classroom.

Sharing knowledge, art, and friendship will happen not only in the classrooms, but also in the interior meeting places which are facilitated by the architecture of the campus.

By integrating the music and dance community with nature and sustainable architecture, our proposal for the Shenzhen Conservatory of Music will establish an international, innovative, world-leading higher education institute recognizable all over China and in the world.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment