At the beginning of 2012 a young couple approached our practice for a house. They had fallen in love with the beautiful setting of a small community on the outskirts of Santiago. On top of a steep hill, no road to reach it, with all the utilities’ network down below, the plot posed quite a challenge. Amazing unobstructed views of the Chicureo valley, however, made it more than worth the effort. The clients were in no rush for the house to be built, so for a time the project was halted for them to put together the money for construction. In the meanwhile, we were tasked with figuring out how to build a road on the hill without either destroying it or bankrupting the client.

Project Name: Casa GZ
Authors: Studio Cáceres Lazo: Daniel Lazo – Gabriel Cáceres
Colaborators: Alejandra Sepúlveda, John Miller.
Location: Chicureo, comuna de Colina. Santiago de Chile

Date:
Project: 2012-2014
Construction: 2014-2016
Built Area: 280 m2
Materials: Reinforced concrete, Steel, Glass, Equitone fiber-cement panels
Photography: Pablo Casals Aguirre Daniel Lazo

CGZ By Studio Cáceres Lazo - Sheet8
©Pablo Casals

Two years and a mining expert later the road was finally done and the project resumed. By then, the couple already had their first child and was expecting their second. The program increase forced us to scrap any previous schemes we had fiddled with (free of charge!) and start over. The time lost however allowed us to get to know the couple much better, so by the end of the design phase the final project was tailor-made for them in a way that otherwise wouldn’t be possible.

Reasonably, the view of the landscape became the house’s raison d’etre. A room without a view -no matter its purpose- was unacceptable. Also, because they had been living in an apartment for quite a while they felt very strongly that everything should fit onto a single floor.

CGZ By Studio Cáceres Lazo - Sheet10
©Pablo Casals

A chain-like sequence of rooms became the logical layout for the house, where all of the common areas sit at the center of the chain with the couple’s master bedroom at one end and the children’s and guest rooms at the other. This gives the parents a certain level of independence once the children are older. Next to the kitchen a covered terrace was added to allow for the husband’s preference for grilling –no matter the season or weather.

The clients wanted a beach house feel for their home. An interesting request design-wise. As we saw it, the main difference between a holiday home and a regular one is lack of definition in the program’s boundaries. To address this idea, the design was to deliberately avoid creating one- purpose-only spaces, like corridors. Ironically, because of the nature of the chain-link layout, a corridor was actually needed to connect each space without having to resort to a Versailles-style series of connecting rooms. The needed corridor was then broken, displaced and distorted, for the pieces not to resemble a corridor and allow other uses than the obvious boring one. One piece became the entrance hall/gallery space -almost 5 meters tall and lit from the sky – that showcases the client’s incipient art collection. The other, not as tall but twice as wide, became the children’s play/study room. A small patio separates both. Living, kitchen and dining rooms are all integrated into a single space, enclosed by large windows at two sides. Both sides slide back to expand the fun to the adjacent-covered, and outdoor- terraces when desired. Boundaries were also blurred at the master bedroom, with just a big walk-in closet dividing it from the bathroom, no doors whatsoever.

CGZ By Studio Cáceres Lazo - Sheet11
©Pablo Casals

Atop a set of boulders protruding from the hill at mid-height, the long and narrow chain-link scheme creates a gravity-defying image. Both ends cantilevering freely, it seems like a balancing act.

Despite the effect, the house’s concrete slab rests safely over a podium defined by retaining walls of the same material. Slim, slanted columns were added wherever extra support was needed. Their irregular shape and inclination exaggerate the sensation of instability. On the outside, Equitone© fiber-cement boards were used to clad the whole of the steel structure that arises from the slab and shapes the house. An air chamber between this skin and the house’s inner envelope is placed to

help with its thermal comfort. Because of its color, the cladding and concrete give the house a monolithic appearance, only subverted by the glass façade that faces the panorama. This controlled material palette makes the house a constant monochromatic counterpoint to the extreme changes in color and vegetation that the site undergoes through the seasons –from desert-like shades of browns and yellows in the summer to the most exuberant greens during the winter.

CGZ By Studio Cáceres Lazo - Sheet12
©Pablo Casals

Four years after their call, the now full-blown family of four finally moved to their tailor-made house on a hill. Happily, they found it to be a comfortable fit.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment