The Gables is inspired by the story of a local Santa Monica Beach Club of the same name that was never fully completed in the 1920s.

Project Name: The Gables Restaurant
Studio Name: Relativity Architects (RA)
Project Size: 2500 ft2
Completion Date: 2018
Building Levels: 1
Location: Santa Monica, Ca, United States
Photography: Wonho Frank Lee

©Wonho Frank Lee

Working with Mystery, an award-winning Branding/Design agency, our aim was to create the feeling of an independent community eatery, that represented its locality in beach-side Santa Monica.

©Wonho Frank Lee

We used a range of materials to give a contrast of everyday finishes, such as white-washed wood, glazed tiles, and mid-century air-bricks with aspirational touches of brass, poured concrete for the flooring, and Carrera marble for the counter-top.

©Wonho Frank Lee

The concrete bricks around the bar and takeout area were inspired by those overlooking Santa Monica beach and the design of the gate was inspired by the gates in Palisades Park.

©Wonho Frank Lee

A vertical garden flanks the patio wall, with cascading greenery adding color and texture to the restaurant’s Santa Monica beachy aesthetic. A playful wall mural by artist Allison Kunath captures the local spirit.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment