Engie Headquarters | Park Associati

The project proposes a complete renovation of a poor architectural quality building from the beginning of the ‘80s, outdated in terms of energy and distribution. The refurbishment converts the building into a contemporary property suited to the developing surrounding area, which has recently acquired strategic importance because of the opening of the new underground station. A relevant focus of the project has been the improvement of the building’s energy performance, that made it possible to achieve the LEED Platinum certification.

Global Architecture & Design Awards 2018
First Award | Category: Office Building (Built)

Architects: Park Associati
Team Members: Michele Rossi Filippo Pagliani Alessandro Rossi Elena Ghetti Mario Frusca
Country: Italy

The building was taken apart, the composition of the various volumes re-proportioned and re-adjusted, new, accessible terraces were created on the 6th floor, in order to achieve a much lighter and articulated configuration and to make the building more livable by its inhabitants. By adjusting the volumes of the two ground-floor reception areas, the heart of the building’s connections has shifted to the urban fabric towards the underground station and the main boulevard. The flexibility of interior office spaces as well as the façade system was reconsidered, with a view to adapting them to the current energy-saving and soundproofing requirements. It has been given due prominence to the green area, which is currently also visible from the street.

A new porter’s lodge has been positioned right at the front of the property, consisting of a complex system of transparent glass and press-bent sheet metal seamlessly merging with the fence of the building’s property. Still within the perimeters of the site, an overhanging roof offers protection to the building’s guests.

The ceiling-to-floor design of the new insulated double-glazing façade makes the most of the transparent casing and allows for a full visual connection between the workplace and the external environment.

A compositional layer outlined by horizontal and vertical anodised aluminium intradoses, designed in such way as to fragment the building’s size, has been super-imposed onto the design of the various glass modules. Yhe rigorous and timeless lines of the new volumes, bring the façade design to a synthesis where architectural elements enhance the inconstant changes of natural light.

If you’ve missed participating in GADA, you don’t need to worry. RTF’s next series of awards – Architecture, Construction & Design Awards 2018 is open for Registration.

Participate Now See the full GADA -2018 Results here

Check Also

The Vertical Village | Cove Burgess Architects

Awards: Global Architecture and Design Awards 2018

Architect: Cove Burgess Architects

Project Location: United Kingdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »