The Collage Building – Cultural centre Teresa Pàmies – is an architecture of proximity, connected with the urban landscape and the social necessities of Barcelona.

Studio Name: Rahola Vidal arquitectes: Víctor Rahola, Jorge Vidal
Design Team: Ana Piñeiro, Sergi Díez-Cascón, Carmen Castaño, Mario Barredo, Núria Vila, Nerea Amorós
Area: 6.980,00 m2
Year:  2011
Location: Calle Comte de Urgell, Barcelona, Spain

Consultants:

BOMA: Structure
PGI grup: Facilities and Sustainability
Mario Barredo: Technical Support
COMSAEMTE: Builder
GAM: Project Manager

Photography Credits: José Hevia Fotografía

Other Credits:

Señaléctica: Peret
Mobiliario: Josep Maria Tremoleda
Security Coordination: Instituto Gaudí,Mônica Pascual

Collage Building By Jorge Vidal - SHeet3
©José Hevia Fotografía

The project works as a  vertical  city organized by horizontal layers, each one related with the others through perforations and voids. The building groups different facilities: a nursery, a young centre, a library, a community centre  and an auditorium.

Collage Building By Jorge Vidal - SHeet4
©José Hevia Fotografía

This five programs need a close relation with the outside but they have to share the same ground floor. This becomes a social place, permeable and active which connects the surrounding city with the building and the public garden in the block interior.

Collage Building By Jorge Vidal - SHeet7
©José Hevia Fotografía

The result is a collage of different parts, a sequential promenade of urban episodes.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment