In January 2016, M.R., a prestigious fashion photographer who works, among other magazines, for Vogue USA, and who has lived for many years in New York, commissioned us the rehabilitation of a 175m2 apartment located on the third floor of a building built in the early 1900s, in Leganitos street, in the heart of Madrid, very close to the newly renovated Plaza de España, in order to transform it into a showcase of his globetrotting lifestyle.

Location: Madrid, Spain
Year 2021
Built área 175 m2
Client Private
Architecture gon (Gonzalo Pardo) + Ana Torres
Team Alejandro Sánchez, Carol Linares, María Cecilia Cordero, Iván Rando, Kostís Toulgaridis, Cristina Ramírez, Celia Urbano
Construction Proiescon s.l.
Kitchen Vonna Estudio
Carpentry Alma Ebanistería
Flooring Cantera Viva s.l.
Moldings Orac Decor
Taps Cristina Rubinetterie
Lighting Oliva Iluminación s.a
Photography Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

MR House By gon architects - Sheet3
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

When we visited the house for the first time, what striked us is not so much its large depth, or the three patios that facilitated the ventilation and natural lighting of the house, as its decadent bourgeois atmosphere, not without a certain magical flair. A flair that is definitely defined by spatial-material characteristics intrinsic to this type of large-scale housing, such as the hierarchical structure of concatenated rooms, its thick load-bearing walls, the marble and slate checkerboard floors, the papered walls, the large number of floor-to-ceiling doors of different formats and transparencies, the presence of three fireplaces, or the high ceilings topped by perimeter moldings and central rosettes.

The challenge of this project was clear: to preserve the charm of the original spirit of the house while integrating into the new design the many stories that the house already contains. Faced with the idea of making the architecture of the house disappear without leaving any trace of what it was, the idea was to work with memory as another project material, in an intervention capable of maintaining the ‘ghost’ of the twentieth century but brought into the twenty-first century.

MR House By gon architects - Sheet12
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The renovation, which lasted five years and involved different project phases and necessary licenses, seeks the coexistence between the structural, spatial and original material values of the house, and those that contemporary technology translates into domestic comforts that make the house a comfortable and more sustainable place.

The design of the plurality of domestic spaces in the house has been carried out thanks to two distinct strategies:

One that reuses, benefits and reinterprets the most identifying elements of the house, such as the 22 existing doors, or the 955 slate and marble tiles present in the original pavements, which are classified as inventory. This meticulous and delicate work methodology -almost surgical-, allowed us to clean, approach and discover the project, which facilitated its relocation, individually or assembled, in the floor of the new house, and thus gave it a second life. All those elements that couldn´t be preserved and recovered, such as moldings or fireplaces, were reinterpreted and built according to a contemporary language coherent with the house. For those other elements that were necessary but did not exist, such as the cabinet doors, certain existing decorative patterns were digitized and pantographed using a numerical control system, with indentations in a negative version to differentiate them from the originals, on new support materials.

MR House By gon architects - Sheet13
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The second strategy seeks to carry out spatial operations of great depth in accordance with contemporary lifestyles, such as establishing continuous and fluid connections between all the rooms of the house thanks to the demolition of partitions and the atomization of certain pieces. As, for example, the kitchen or bathrooms, where the toilet is separated from the shower and sink, blurring the boundaries between public and private, or the interior and exterior. Mirrors have also been introduced, strategically placed, which are intended to generate optical illusions that duplicate and expand the rooms.

MR House By gon architects - Sheet6
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

M.R House is the result of a complex rehabilitation, built by multiple layers of different periods with a high level of details and finishes that reveal the multiplicity of its transformations over the years; a journey through time, a meticulous work of material and spatial archeology, in which the artisanal processes are vindicated, that dives into a past in which elements of the future have been introduced to live a present that retains that energy that so excited us on the first day.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment