Lindia Thalassa Resort” is a popular accommodation located in Rhodes, Greece. It was built in 2004 and consists of five blocks with 90 rooms and the main building, which is the subject of the study. The main building is composed of three levels, and includes the reception, the lobby, the main restaurant and a Folklore Museum while the outdoor common areas of the resort offer a swimming pool and pool bar surrounded by all six blocks to ease access.

PROJECT: LINDIA THALASSA RESORT
Reception – Lobby – All Day Restaurant Renovation
Location: Pefki – Rhodes Island
Year: 2018 – 2019
Progress: Completed
Programms Used: Archicad 18, 3DSMax 2017, Corona Renderer, DiaLux, Photoshop CS6
Overal Architecture Study: MOSQ+Associates
Interior Architecture & Design:  Andreas A. Anastasakis for MOSQ+Associates
3D Rendering – Visualization: Marinos Tsalis for MOSQ+Associates
Exterior Architecture & Design: MOSQ+Associates
Lighting Architecture: Andreas A. Anastasakis for MOSQ+Associates
Client: Ioannidis Hotels and Resorts

Lindia Thalassa Resort by Andreas Anastasakis - Sheet1The architectural study focuses on the renovation of the main building and its outdoor common areas, which include the main swimming pool with the pool bar, and the entrance of the resort.

The biggest question throughout the architecural study was to find a way to highlight the folklore museum’s exhibits so every visitor would visit it – which was located in a seperate room on the first floor of the main building since 2004. The architecural study showed us that the folklore museum should move on the ground floor next to the reception where it would be more visible to guests.

The architectural study consists of two phases that interact throughout the whole process. One, where the main concept was defined, and the second, which involved the analysis, the rational design, and the allocation of space according to guests’ and resort’s needs.

Lindia Thalassa Resort by Andreas Anastasakis - Sheet3PHASE ONE – CORE IDEA / EXPLORING “THALASSA”:

Before any design attempt there was a need to discover the core idea (a.k.a. concept) of the resort’s architectural design. Therefore, the name of the hotel, Lindia Thalassa meaning Lindia Sea in Greek, generated the idea to simile the exhibits of the folklore museum with the treasures that one can encounter at the bottom of the sea – in particular the “Lindia Sea”.

The combination of transparent walls and curved lines connect all areas of the hotel while at the same time create a sense of motion and rhythm just as the sea does. The hidden lighting combined with the lighting effects, allow rays to pass from one glossy surface to another causing refractions that complement the coastal atmosphere offering a welcoming environment for further exploration.

The whole project concentrated on how to highlight the new relocated section, the Folklore Museum now situated on the ground floor, next to the reception. A more simple, clean yet impressive design was embraced with sandy shades on the lower levels combined with wavy lines on the higher levels. The warm grey floor is surrounded by iced – white walls and ceiling, while blue and wooden shades can be found in the decorative elements of the areas.

Lindia Thalassa Resort by Andreas Anastasakis - Sheet4The decorative elements on the interior and exterior walls were placed in a way that embraces the “floating in water effect”, creating the same visual effect that would create similar objects as they fall into the sea. Vertical lines have also been used in the interior design intersecting the horizontal levels (floor levels and ceiling levels) to accentuate the movement of the person’s buoyancy in the water, but also creating a sense of extension and unity of the levels.

Around the swimming pool area and the main restaurant, there is a sandy grey gradient flooring inspired by the forms and colors that the sand has when a wave comes by. The whitewash wooden kiosk above the pool bar depicts the wave that splashes on the coast.

Lindia Thalassa Resort by Andreas Anastasakis - Sheet5PHASE TWO – ORGANISING THE AREAS:

During the first phase, there was a need to organize the interior and exterior areas of the building which took place in the second phase of the architectural study. Considering the fact that the goal was to highlight the Folklore Museum, the allocation of space was made accordingly. While the main entrance of the resort leads to the reception area, the common areas were designed to introduce visitors to other aspects of the hotel, as glass used to separate different sectors allows transparency and encourages them to follow paths and explore more of what the hotel has to offer. In order to attract and engage guests, the Folklore Museum was featured in the background of the reception desk where it is visible to guests upon their arrival. At the same time the entire exhibit is displayed along the hallway, which leads to the main swimming pool area making it a spot that can’t be missed.

The lobby area was situated in the center of the room with a modular sofa while the Personnel Only areas were designed behind the reception desk. The “All Day Restaurant” and pool bar are located on the lower level  with a buffet designed to ease access to both indoor and outdoor restaurant guests


Andreas Anastasakis

Andreas A. Anastasakis was born in Athens in 1993. He studied in the Technological Educational Institute of Central Macedonia at Serres, Greece (T.E.I. of Central Macedonia) , Department of Interior Architecture, Decoration and Design (2011-2015), where he graduated with distinction.

He received a number of significant awards and scholarships throughout his studies. His contribution to the wider architecture and research community is ever active through his participation in international conferences of architecture, architectural workshops and international exhibitions.

From 2014 on and while still in university, Andreas A. Anastasakis began his ongoing collaboration with the architectural company MOSQ+Associates, making it as a Project Manager and Construction Head Manager by the year of 2017. From 2019 and on Andreas A. Anastasakis is the CEO of the company’s department in Athens. His passion for creation found a way out of the profession of architecture. Throughout architecture he tries to create spaces that create feelings and experiences, concidered that functionality, usability and aesthetics have been assured. Innovation, meticulousness, methodicalism and teamwork is his basic principles for achieving a project.

Write A Comment