The brief of this refurbishment consisted to develop a comics art gallery within an existing lot which included a mixed architecture: an historical house and an 80’s sport club depending from each other growing into the housing block. The contact with the public space was non-existent.

location architects engineers consulting client program area budget status

Location: Ixelles (be), 2016-2018
Architects: estate estate
Engineers: mouton bvba
Consulting: atelier rya – zeugma engeneering
Client: private
Program: sport hall refurbishement into an art gallery
Area: 840 m2

H&B By estate estate architects - Sheet4
©estate estate architects

The project answers identified problems: redefining access, rethinking the façade and reinventing the inside block. To do so, a new door was cut into the historical house facade to allow its accessibility from the street. This first step gives back to the front window its original width. Each function finds then its autonomy. The project places all exhibition spaces on the ground floor and offices above some of them. All exhibition spaces volumes are rationalized, simplified in plan and section, double heights are created.

With:

-Primary spaces: treated as pure volume entirely dedicated to art and public.

H&B By estate estate architects - Sheet6
©estate estate architects

-Secondary spaces: located on the plan’s outskirts containing technical, office spaces, sanitary, stocks, …The plan offers a route to the visitor made of successive narrowing and broadening, of height differences. It becomes a sort of interior street with facades.

H&B By estate estate architects - Sheet8
©estate estate architects

The post-modern front window is kept for its singularity, integrating a bigger glass curtain centred on the project’s main perspective leading the visitor from the street to the end of the inside block. This refurbishment gives to Huberty & Breyne the biggest European comics art gallery position.

©estate estate architects

All new and existing partitions have been isolated to answer the latest ecological Belgian rules. It was a priority to drive this project as an exemplary refurbishment in terms of sustainability. All materials and details have been thought as pure as possible in order to fade in comparison to the artwork, to enhance it.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment