House in Tamatsu | Ido, Kenji Architectural Studio

Third Award | Residential Private House (Built)

  • Project Info
  • Details
Firm Name: Ido, Kenji Architectural Studio

Participant  Name: Kenji Ido

House in Tamatsu

House is designed for family couple with 2 kids. It is situated in urban area of Osaka, Japan, with floor area only 43.21sqm. Surroundings are varying from small houses, small factories and small office buildings which coexist without any harmony. Former house of the client, stood at exact same site, and was a two-story wooden house. The adjacent buildings were too close to let natural light enter into the house. Therefore the one of the crucial requests was to make family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible and bear no pillars or road-bearing walls, so that natural light would freely enter the house, especially into the family room.

Because of the site narrow parameters, the volume of the building filled as much of the site as possible. According to the client’s lifestyle, the parents’ bedroom as well as wet areas was placed in the ground floor, family room was placed in the first floor, and second floor housed rooms for kids. Terrace was placed on the roof.

Due to structural reasons, the large openings which are faced to street could not be placed on first floor of the building. Therefore, second floor’s volume was rotated to 14 degrees from the main building axis, thus interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall turned into voids. The skylight was positioned in the upper section of the void, allowing natural light to enter the family room in the first floor.

Moreover, one of the rotated is also inclined on the vertical plane, and the part which overlaps the stairs is raised up, and resembles origami or a facet. The inclined wall gives freedom to one’s feeling by deviation from adopted norms, simultaneously giving the sense of touch of the incline degree and reflected from the incline surface light, which in its turn creates new physical sense. White box-shaped building is completely distinct from the building of its surrounding neighborhood. It resembles image of rotated to 14 degrees cylindrical volume of the second floor penetrates into the building.

Box-shaped cantilevered stairs are floating in the void.

Use: Residence, Site: Osaka, Japan, Structure system: Timber construction, Total floor area is 94.46 sqm., Building area is 32.75 sqm., Plot area is 43.21sqm., Building scale: 3 storeys

About Rethinking The Future

RTF is a hub of services for architecture and design. RTF is working to develop an architectural language that would ‘sustain’ and ‘survive’ the impacts of climate change taking sustainability one step ahead.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »