Inspiration for the Design

The Site is in a Residential dense urban neighborhood. It is a rectangular plot at the cul-de-sac. Outdoor opens spaces are always refreshing for everyone. We wanted all the inner spaces to have seamless connections to the open spaces outside. For which the Garden and Courtyard were conceptually conceived first on the site plan, followed by sheltered protected residential spaces.

General Information

Project name: Gable House
Architecture Firm: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)
Founder / Principal Designer: Vipuja Parmar, Krishnakant Parmar

Additional credits

Lead Architects: Vipuja Parmar, Krishnakant Parmar
Design Team: Kruti Shah, Bageshri Thakar
Write-up: Vipuja Parmar
Furniture and Furnishing: Chandni Doshi
Landscape: Sushma Sawant
Structural Consultant: Casad Consultant
Site Engineer: Keyur Patel
Completion Year: 2020
Land size: 475 Sq Mt
Gross Built Area: 387 Sq Mt
Project location: Ahmedabad, India

Media Provider
Photo credits:  Maulik Patel / Inclined Studio                

Critical information (to avoid errors)  

Name of spokesperson/person to be quoted in the article: Vipuja Parmar
Designation: Co-Founder / Principal Designer
Name of practice: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)
Names of any other founder(s)/principal(s): Krishnakant Parmar
Instagram handles that need to be tagged: ualab.in
Photographer credits: inclined studio

Gable House by UA Lab - Sheet1
©inclined studio

Design Process

The residential mass is divided into two separate blocks keeping the Garden and Courtyard continuous. We developed a layout with open spaces running parallel to the indoor residential spaces. This also allowed for getting in maximum daylight and providing better cross-ventilation opportunities.

At the entrance, one is greeted by a play of a low height Gable roof and a narrow vertical double heighten space. Light is taken from above, which brightens the entire narrow space. Tactfully designed Scissor truss with sleek mild steel members holds the roof above and living space below. The Delicate scissor truss against the Simple bold tower, displays a contrasting and evocative Entrance facade set in the green open space.

Gable House by UA Lab - Sheet6
©inclined studio

The design layout is about interconnected spaces and interconnected volumes. Internally all the spaces are free flowing within one another. The volume of the formal living is connected with the main house spaces on only one side, leaving all the three sides open and gets connected to the Garden. The middle double height volume takes the Family room and the Dinning spaces. Interestingly, this double height volume is sandwiched between two open spaces provides very good cross-ventilation in the living room area, where maximum time is spent by the family members.  The bridge acts as an interesting element within the double height volume.

The Formal living room and sleeping spaces on the First floor hold the Gable roof. The Scissor truss provides uninterrupted clear openings at the two ends. Both the gable ends are kept transparent and protected by clear glass. This allows a good clear view of the sky from the inner spaces. The eaves of the gable roof have been worked out in such a manner that it gives the sense of floating roof. This quality is achieved by providing clear glass windows between the eaves and the wall. As the Gable roof is kept floating, natural light enters the inner space from all the four sides. The natural light changes throughout the day and during different seasons. This makes the experience within these inner spaces richer and mesmerizing.

Gable House by UA Lab - Sheet7
©inclined studio

The Gable house provides a rich variety of spaces, which can be enjoyed during different times of the day and in different seasons. All the spaces are well integrated within each other as well as with outside.

Questionnaire:

  1. How did the space come about? What were the discussions with the client like for the design of the space?

The Site is in a Residential dense urban neighborhood. It is a rectangular plot at the cul-de-sac. Outdoor opens spaces are always refreshing for everyone. We wanted all the inner spaces to have seamless connections to the open spaces outside.

  1. How big is it in terms of space (in sq ft) and where (city and neighbourhood)? Were any major structural changes made?

Land size: 475 Sq Mt
Gross Built Area: 387 Sq Mt
Project location: Bopal, Ahmedabad, India

Gable House by UA Lab - Sheet8
©inclined studio
  1. Walk us through the home right from the entrance to the rooms, in order of someone exploring it on foot

At the entrance, one is greeted by a play of a low height Gable roof and a narrow vertical double heighten space.

Tactfully designed Scissor truss with sleek mild steel members holds the roof above and living space below.

The design layout is about interconnected spaces and interconnected volumes. Internally all the spaces are free flowing within one another.

The Formal living room and sleeping spaces on the First floor hold the Gable roof. The Scissor truss provides uninterrupted clear openings at the two ends.

  1. Highlight an architectural and/or luxury design trend that the home stays true to or breaks away from

The Gable house provides a rich variety of spaces, which can be enjoyed during different times of the day and in different seasons. All the spaces are well integrated within each other as well as with outside.

  1. What is the theme of the space?

We wanted all the inner spaces to have seamless connections to the open spaces outside.

  1. Tell us about the colour and material palette? Why have you chosen it and how have you balanced it? 

The Delicate scissor truss made out of mild steel against the Simple bold exposed rcc tower, displays a contrasting and evocative entrance facade set in the green open space.

Rest of the walls are kept plastered and painted white. This makes the experience within these inner spaces richer and mesmerizing.

Gable House by UA Lab - Sheet13
©inclined studio
  1. Give us a quote on which part of the space did you enjoy designing the most? And which did you find most challenging?

The middle double height volume takes the Family room and the Dinning spaces. Interestingly, this double height volume is sandwiched between two open spaces provides very good cross-ventilation in the living room area, where maximum time is spent by the family members.

  1. What is your design philosophy? Which aspect of this space showcases your signature style?

The residential mass is divided into two separate blocks keeping the Garden and Courtyard continuous. We developed a layout with open spaces running parallel to the indoor residential spaces

  1. Have you stuck to one theme throughout or have you experimented with design, decor ideas?

From day one, the idea is very clear. We wanted a house with very minimum materials with very rich experience of the inner space.

  1. Tell us about any sustainable/green features in the home

We developed a layout with open spaces running parallel to the indoor residential spaces. This also allowed for getting in maximum daylight and providing better cross-ventilation opportunities.

We have provided a deep verandah and cavity walls to southern façade of the building. The North courtyard acts as a cross ventilation during the pick summer cause of the breeze from southwest sides.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment