‘Alexander’ Barangaroo embodies the concept of wharf side luxury.  For the apartment interiors, Smart Design Studio was inspired by the streamlined curves and beautiful finishing of classic timber yachts. The smooth forms have been offset by matte timbers and rough tiles, resonating with the raw and unpolished history of these old dockyards.

Project Name: ALEXANDER AT BARANGAROO
Architect Name: Smart Design Studio

ALEXANDER AT BARANGAROO by Smart Design Studio - Sheet2
©Smart Design Studio

All seventy-seven apartments are generously proportioned and effortlessly simple, with a central axis and long vistas. Water views are enjoyed from most master bedrooms and from every spacious combined living, kitchen and dining room. Two finishes options differentiate the dwellings that all have a 5 star green star rating, achieved by using GECA rated materials throughout, coupled with energy efficient fixtures and water efficient fittings. Full-height doors, rounded corners and full height glazing complete the picture.

ALEXANDER AT BARANGAROO by Smart Design Studio - Sheet3
©Smart Design Studio

SDS was bought in to personalize one penthouse in particular. The clients wanted to elevate their apartment with an injection of more glamorous finishes and furnishings. The concept started in the living area with curved custom joinery featuring a specially commissioned artwork by Camille Hannah. As extensive glazing was used to take full advantage of the stunning views from this corner apartment, and enhance the expansive indoor and outdoor living areas, this did not leave a great number of walls to hang art. This piece therefore enabled the clients to successfully incorporate a substantial work within their space. Having moved from a much larger house to Sydney’s CBD, they also needed storage and the bespoke joinery fulfilled this requirement, concealing everything from the television, sound system and a Lego collection. The expressive brushstrokes featuring metallic pigment take the design from purely functional to beautiful.

ALEXANDER AT BARANGAROO by Smart Design Studio - Sheet4
©Smart Design Studio

The furnishings strike the balance between the light finishes and the complex colours of the artwork. In the living room, a pair of velvet chairs in purple combines with a creamy sofa and a burnt orange art silk rug in the living room. The shapely dining chairs around the marble dining table were specified in striking red orange welted leather. The pendant above picks up on the slick white kitchen joinery and brings a delicate layer to the space. Similar in proportion to the combined living space inside, the balcony has been furnished so that when the doors are open it feels like one cohesive space. Sheer linen curtains add softness and can be drawn to screen off the western sun.

ALEXANDER AT BARANGAROO by Smart Design Studio - Sheet5
©Smart Design Studio

Storage was the driving factor behind the design of the bedrooms. Inbuilt desks, clothing and toy storage were cleverly integrated into the children’s bedrooms at entry level. A carefully designed wall of joinery unfolds at the head of the bed in the master bedroom, enveloping the room in a rich walnut veneer while maximizing storage. The resolution of the angular shaped space feels spacious due to considered planning and the out look to a rooftop grassed area beyond. Heavy petrol coloured velvet curtains deliver the desired dose of luxury as does the brass skirting and trims.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment