GMS Grande Palladium by Malik Architecture

Rapid urbanization and redevelopment has led to a blanket erasure of any identifiable architectural character in Mumbai. The site for the GMS GRANDE PALLADIUM is in close proximity to a newly formed business district in the north of the city, far removed from the historic downtown zone. It is surrounded by dilapidated structures slated for redevelopment, and, being one of the first sites to be developed, it was our intention to try and create, through this building, a framework for the future.

Location: Mumbai, Maharashtra, India
Client: GMS Group
Year of completion: 2010
Architects : Malik Architecture
Consultants: Structural Engineer – WSP UK

MEP Consultant – WSP MEP Delhi
Feasibility Study for Green Building Rating – Confederation of Indian Industries – CII Hyderabad
Energy Efficiency Studies – Environment Design Solutions – EDS Delhi
Landscape Consultant— The Gardeners, Pune
Contractors: Structure and Civil – Pratibha Industries Pvt. Ltd., Mumbai.
Glazing – Chiniwalas Pvt. Ltd., Pune
Cladding – Vijaynath interior and exteriors pvt.ltd., Mumbai.
HVAC – BlueStar Limited.
Plumbing and Firefighting – Shree Padmavati Engineers Pvt.  Ltd., Mumbai
Electrical – Antelec Ltd., Mumbai
Site Area :                  1.25 Acres
Built Area :                1, 80,000 sq. ft.
Photograph Credits: Bharath Ramamrutham

© Bharath Ramamrutham

The building program consists of commercial space for sale, the client’s office, and some common facilities (cafe, gym, lounge etc.)

© Bharath Ramamrutham

The business district near our site had certain planning restrictions. One of these was the mandatory creation of a 3-story podium meant to optimize street interface, but it worked exclusively, creating an impermeable barrier between building and street. We inverted this relationship, lifting the building 8.0 meters above the ground, creating an urban porosity and limiting the building footprint, which allowed us the freedom to incorporate landscape elements and trees.

© Bharath Ramamrutham

Four levels of generic commercial space are bound by a series of faceted, profiled aluminium planes, a subtle nod to the random agglomerations of the Dharavi slums, which is located  only minutes away from our site, and whose individual tenements are sheathed in scrap corrugated metal sheets.

© Bharath Ramamrutham

The steel superstructure has 16.0 meter central spans to allow for flexible planning  and deflected shear skins transmit cantilever loads to the raked members below.

© Bharath Ramamrutham

The clients’ fragmented roof office visually disconnects itself from the typical floors, the only tangible link being a segment of the structural skin that turns over to form the wall and roof membranes. The large volumes at the upper levels allude to the industrial spaces of the building’s predecessors.

© Bharath Ramamrutham

The uniqueness of this project is that it operates on multiple levels. On one hand it uses technology and intelligent design to improve the working environment of its inhabitants, while working inclusively in an urban context. On the other hand, it is a critical commentary on some of the antiquated notions that have plagued contemporary commercial design in the subcontinent.

Check Also

Adobe Headquarters Renovation | Gensler

Project: Adobe Headquarters Renovation

Architect: Gensler

Location: United States

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *