At the edge of every city there are sparsely populated areas with various industrial and commercial buildings and warehouses. The houses are practically indistinguishable from one another, often built in simple materials and using the same jargon.

Project: Extension of offices for Byggom AB
Site: Gastelyckan, Lund
Construction year: 2014
Photographer: Markus Linderoth (www.mellanslag.se)
Chief Architect: Johan Sundberg

Cooperating architects: Mattias Andréasson, Patrik Bengtsson, Staffan Rosvall
Client: Byggom AB, Lund.
Façade: Champions Mekaniska Verkstad, Lund.

Material manufacturers: Façade sheets: Swiss Pearl
Powder coating: Akzo Nobel Interpon Windows and doors: Schüco

Extension Of Gastelyckan By Johan Sundberg arkitektur AB - Sheet3
©Markus Linderoth (www.mellanslag.se)

Areas like these are problematic for a number of reasons, and yet they are accepted as an unavoidable part of the urban nature, not unlike a paunch in middle age or rubbish outside of an ice cream dealer in the summertime.

One of Lund’s construction firms has their office in the middle of one such area in the outskirts of the city. They wanted an extension that would break up the area’s mediocrity; an honest attempt to create an interesting experience for visitors as well as employees.

Extension Of Gastelyckan By Johan Sundberg arkitektur AB - Sheet4
©Markus Linderoth (www.mellanslag.se)

We opted for a simple, yet distinctive orientation for the extension, on the corner by the entrance. The new volume – including the window frames and details – are coloured reflex blue. This volume was subsequently wrapped with metal sheets perforated by a lasercut grid forming a gradient on the façade. The titanium-powder-coated sheets slope along the central line, creating a screen that shifts three- dimensionally along the length of the façade as well as dissolves the corners of the structure.

Extension Of Gastelyckan By Johan Sundberg arkitektur AB - Sheet6
©Markus Linderoth (www.mellanslag.se)

With the grid gradient and the reflex colour behind, the varying depth and the shadow play it produces, the building appears to change depending on the time of day and the weather. The screen also doubles as a sunscreen, providing a certain protection to the offices within. For those familiar with the process, a particularly satisfying detail is that the sheets were made using only two templates, which were rotated and turned to create the final product. The construction firm also owns a mechanics workshop, which here got a perfect opportunity to put its talent on prominent display.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment