The 1.7km long former railway line crossing downtown Taichung was an important catalyst for the development of the old city. The railway’s historical value plays an important role in the revitalisation of the urban realm on which it sits.

Architects: Mecanoo Architecten
Status: Concept

Although in the past, the rail line was a mean of connection, the disused railway acts more as a divider due to its challenging location on the dyke, which impedes the circulation from one side of the tracks to the other.

The current proposal will reuse the rail line to connect the different parts of the city in a sustainable way by creating a green corridor for biodiversity and including bike/pedestrian lanes to better cater for the needs of the community.

Within this linear site, the sustainable development covered a wide range of planning and design factors including urban regeneration, public participation, historic preservation, green and water resources, and circulation routes for pedestrians and bikes.

The green corridor will become a destination and invite users to explore and enjoy the green qualities of the park. Based on different properties of the dyke, programmes such as herb garden, street fitness, tribune, playground, viewpoint and waterpark create an ideal place for leisure and recreation activities.

All the proposed programmes are designed to intensify the use of the area for the local and wider Taichung community while promoting a more coherent city infrastructure. The design will shape a people-oriented green corridor, complementing the Green River’s waterfront.

Write A Comment