Considering the intentions of the original wider urban master plan – the creation of a large free space within the built area for green areas and collective use equipment – the priority of our proposal was the maintenance and enhancement of this free large space.

Client Municpality of Cascais (competition)
Project Team João Quintela, Tim Simon, Sara Brandão, Nuno Castro Caldas
Structural Engineer Daniel Maio
M&E: Mário Boucinha
Landscape: Maria Teles
Vizualisations: Sönke Reteik

Comun By Atelier João Quintela Tim Simon - Sheet1
©Atelier João Quintela Tim Simon

Respecting the neighbouring building heights and alignments, the proposal grows in height rather than in length, leaving almost 75% of free space for public use.

Comun By Atelier João Quintela Tim Simon - Sheet2
©Atelier João Quintela Tim Simon

The proposal is composed of three volumetric elements shaped in different proportions to explore different relationships with its surroundings:

  1. Comun By Atelier João Quintela Tim Simon - Sheet3
    ©Atelier João Quintela Tim Simon

    The 5 floors residential building following the existing urban alignment of neighbouring buildings, with east-west views over the vineyards towards the ocean;

  2. The 8 floors student accommodation above the residential building that dominates the landscape and marks the highest point on the north corner of the plot, taking profit of a large communal terrace;
  3. The ground floor pavilion that defines the north boundary of a large public garden and can be used for different purposes for the benefit of the community
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment