It’s a organic products shop. Major set back we had was the 160sft site area which is much lesser to work in the busy street of the city. We proposed the shop interior design and renovation work .

Project Name: Village Fresh
Architecture Firm: Masnryofarchitects- Marq
Principal Architects: Ar. sabarish, Ar. Tamilselvan
Project Location: COIMBATORE, Tamilnadu
Built Area: 160sft
Site Area: 160sft
Completion: 2022
Construction: Turnkey
Design Team: Sabarish, Tamil, Gokul
Photography: Sugan, Robin

Village Fresh By Masnryofarchitects - Sheet4
©Sugan, Robin

My clients wanted to display their products with giving an emphasis to the shop from the buzzing streetscape .Since the products were based out of natural herbs they wanted the outlet also to have an image of the earthy tone. The shop was west facing outlet so the major setback we had was the heat and the sunlight.

Village Fresh By Masnryofarchitects - Sheet7
©Sugan, Robin

We had used the porotherm blocks to reduce the indoor temperature inside the volume. The appearance of the shop was made in such a way that there is a clear line of  balance between built and unbuilt space .The brief included with work unit , store area and display area . we planned to retain the good existing features . The design focus on the display areas should be more than the store and work units . We planned under cupboards for storing and above the store area we utilize it to show their products. The average eye level was maintained to create the contrast between high prioritised products and the lesser ones’ We went on scavenging progress for quite some time to gather all the volume required to make the interiors.

Village Fresh By Masnryofarchitects - Sheet9
©Sugan, Robin

We used the scrapped pine wood that was a excerpt of cargo packaging. We sorted the wood and made them to match our context by integrating the planks as the sheets to make the table out of it. We had a restriction on using rolling shutters in terms of security we weren’t allowed to use rolling shutters there. Instead We thought of fabricating a heavy MS door with pores for ventilation and dust filtering and combined it with toughened glass to make it look bold and light.

Village Fresh By Masnryofarchitects - Sheet11
©Sugan, Robin

The colour palette was based on the theme of emphasis to the structure and all the lighting details were based out of the same color palette. We wanted authenticity in what we do so we made sure that by doing less we can make it look more. The celling was muted and the Focus lamps were used to create the contrast .The volume wanted to have that rustic look in order to create a space that doesn’t look so finished or polished .We wanted that subtleness to shift the focus on the products.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment