Poised at a prominent junction of Singapore’s famous Orchard Road – Asia’s most iconic shopping avenue – Design Orchard aims to nurture emerging Singaporean creative talent. Combining a retail showcase with an incubation space, the building was conceived to combine all stages of design from concept to production and from showcase to retail.

Project Title: 3 Storey Commercial/Industrial Building as a Design Incubator for JTC at Orchard Road
Project Location: Orchard Road
Project Dates: Design Inception: Oct 2016

Start of Construction (P1): Nov 2017
Start of Construction (P2): Feb 2018
Soft Opening: Jan 2019
Project Size: Site Area: 1841.4 sqm
Gross Floor Area: 2350 sqm
Architect & Landscape:

Project Team:
Wong Mun Summ
Schirin Taraz
Eng Cheng Hui
Jonathan Choe
Evelyn Ng
Jonathan Tan
Client: JTC Corporation
Main Contractor:  Sunray Woodcraft Construction Pte Ltd
Precast Contractor: LWC Alliance Pte Ltd
Rainwater Harvesting: Green Eco Harvesting Pte Ltd
Structural Engineer: Web Structures Pte Ltd
M&E Engineer: Belmacs Pte Ltd

Design Orchard By WOHA - Sheet12
©WOHA

The terraced three-storey building slopes down to the junction of Orchard Road and Cairnhill Road, its angle giving it high visibility to and from the ground level. 100% of the site area is given back to the city as a publicly-accessible rooftop amphitheatre surrounded by lush gardens.

Design Orchard By WOHA - Sheet13
©WOHA

Design Orchard offers an exciting programmatic mix, with an open-plan retail space with full-height frontage at ground level. At levels two and three, co-working style incubation spaces provide a creative environment for emerging designers within flexible open floor plates.

Atop the tiered back building form, the rooftop public space is angled to face the streetscape and forms an urban amphitheatre, cocooned by a shaded rooftop pocket park, which drapes down the rooftop and is accentuated by trees in oversized concrete pots. This civic space will also set the stage for events complementary to the building programme such as outdoor fashion shows, performances, and concerts – and an occasional ice cream kiosk – against the unique backdrop of the famed shopping street.

Design Orchard By WOHA - Sheet14
©WOHA

The retail and incubation spaces are linked by an internal atrium at the front entrance which provides visual connectivity between the two spaces. At level 3, the incubator space and a café overlook the rooftop park.

The three different use-cases complement each other to form one cohesive concept: the collaborative spaces provide a nurturing environment for young designers to go from concept to production, market their products at the retail spaces below, and showcase their designs with fashion and design events at the rooftop garden amphitheatre.

Design Orchard By WOHA - Sheet15
©WOHA

Designed with a clean and modern palette of concrete, glass, timber and landscaping, the building acts as a neutral backdrop for the vibrant design and activities. Raw off-form concrete walls are strategically punctured with circular openings and inset precast concrete frames to allow light, views, ventilation and even retail displays through the concrete structure without affecting structural integrity.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment