This is a house for the family of three.

Tanada, terraced paddy field, widely appears to its south and the west. My first visiting of this site was in early summer, three years ago.

Project Name: Passage of Landscape
Studio Name: ihrmk

Architect ihrmk
Architects in charge Masaki Ihara
Website http://ihrmk.com
Structural design Atsushi Fujio/ Fujio and associates
Garden design Ryo Tabata/ ENZO
Constractor Maruchou Home
Photo Credits Hiroshi Ueda

Year 2014
Work finished in 2014
Main structure Wood
Client Private
Status Completed works
Type Single-family
Site Toyota, Aichi, Japan
Site area 243.11sqm
Total floor area 99.0 sqm(1f:50.91sqm / 2f:48.02sqm)
Building area 62.11sqm

[Material & Furniture]

Exterior
Roof FRP
Wall Cedar board
paneling/ Mortar/Fiber reinforced cement board
Interior
Floor Oak Flooring/ Mortar/ Vinyl sheet
Wall Basswood plywood/ Gypsum board/ FRP
Ceiling Basswood plywood/ White cedar board paneling

Furniture

1st Floor Living space
Sofa(Lobby Cair/ Karimoku60)
Cafe table(Mori no Kotoba Beans Table/ Hida Sangyo)

2nd Floor Study space
Chair(CH24/ Carl Hansen & Søn)

2nd floor dining space
Light(PH5 Pendant Lamp/ Louis Poulsen)

Passage of Landscape By ihrmk - Sheet2
©Hiroshi Ueda

Bright green and reflection of water of the rice field just after the rice-planting, natural sounds of breeze rusting the leaves of lemon trees and Magnolia figo slightly and sound of running water from the waterway had created comfortable scenery there. It was calm place and there was nothing to cutting off my view from the site.

Passage of Landscape By ihrmk - Sheet4
©Hiroshi Ueda

I did not want to design unsociable utopia nor symbol of the scenery on there, conversely I wanted to create the house which can participate in the flow of natural environment around. Accordingly, I decided to make passages from south to north on the first floor and from east to west on the second floor.

Passage of Landscape By ihrmk - Sheet6
©Hiroshi Ueda

3 gate-shaped frames which compose wall, floor and ceiling are layered in tiers by 650mm for each direction. Outside lines of the surface of the wall and the ceiling are aligned with the inside lines, which makes internal and external eyes fall out smoothly. On the first floor, front room, living room, wood deck and garden form straight line toward the slope of tanada from north side. The first floor also connects to the dining room and the reading room on the second floor, through the gap of the frame from south side. In the second floor, the gaps of the frame of the ceiling become high side window for ventilation and lighting. The some plastering boxes are put between frames appropriately. They are shoes closet, pantry and restroom and so on.

Passage of Landscape By ihrmk - Sheet9
©Hiroshi Ueda

I answered the client requests; “we want to awake in the morning sunlight”, “we want to doze in the comfortable breeze”, “we want to feel the atmosphere of the family anywhere in the house” and “but, we need lots of storage room”. I feel that this house become “a passage of landscape” which can feel difference of light, wind, sound and width of the sky depending on the space and the inside and outside continue to the scenery.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment