2012 Olympic Pavilion for BMW | Serie Architects

  • Project Info
  • Introduction
  • Details
Project Architect : Serie Architects

Serie Architects‘ proposal was recently selected as the design for the 2012 Olympic Pavilion for BMW following a sustainable design competition. Their cutting-edge design will represent a significant architectural addition to the Olympic Park, while reflecting the company’s deep commitment to sustainability. BMW’s pavilion, which has a floor space of 800m2, will be built on an elevated site above the Waterworks River, situated between the Olympic Stadium and the Aquatics Center. More images and architects’ description after the break.
Following a competition involving six architecture firms, BMW selected the British firm Serie based on its cutting-edge design that will represent a significant architectural addition to the Olympic Park, whilst also reflecting the company’s deep commitment to sustainability. Tim Abbott, Managing Director, BMW Group UK comments: “As a major investor, manufacturer and employer in the UK, BMW Group is deeply proud to be an official partner for Britain’s first Olympic & Paralympic Games since 1948…This commitment to the UK is also reflected in our choice of a home-grown architecture practice to design our pavilion and we’re delighted that Serie’s final design reflects our commitment to sustainable thinking in such an innovative and eye-catching manner. We believe it provides a truly worthy addition to the Olympic Park”.

Serie’s innovative design will use river water to provide a sustainable source of cooling for the building before returning this filtered water to the river via an eye-catching ‘water curtain’ feature. Every element of the BMW pavilion has been designed to reflect the company’s heritage in environmental innovation. The two-storey superstructure will be built of steel with high recycled content. Use of carbon-intensive materials such as concrete has also been minimiszed. Serie co-founder and principal architect Christopher Lee comments: “The design takes the idea of the pavilion in the park – the Victorian bandstand – but instead of one pavilion we envision nine pavilions clustered together to form a family.”

The top floor will house a number of individual standalone pavilions, which will be used to highlight BMW’s latest vehicle innovations. The lower floor will house a range of interactive visitor exhibits, articulating BMW’s vision for sustainable mobility and support for Team GB and ParalympicsGB athletes including Rebecca Adlington, Tom Daley, Louis Smith and David Weir through the BMWLondon 2012 Performance Team programme. Over 8,000 visitors are expected to visit the BMW pavilion each day during the Olympic & Paralympic Games.

BMW Group has also been ranked as the world’s most sustainable automobile company in the Dow Jones Sustainability Index for the last seven consecutive years and is the only car manufacturer to have featured in these rankings every year since their launch.

About Rethinking The Future

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Check Also

Green Hotel in Williamsburg | Oppenheim Architecture + Design

Architect: Oppenheim Architecture + Design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *