Punjab Kesari Headquarters | Studio Symbiosis

Designed as “Fusion” of traditional Indian architecture and contemporary office space, the main objective is to reduce heat gain and optimize façade opening ratio, ensuring no artificial lighting is required on a typical day. An animated façade is designed as an outcome of different façade opening ratio depending on the orientation.

Second Award | RTFA 2017 Awards

Category: Office Building (Concept)

Studio  Name: Studio Symbiosis

Country: India

Punjab Kesari Headquarters_2
Punjab Kesari Headquarters_2

The inspiration was to translate a traditional Indian façade pattern by using digital simulations into an iterative process to create a responsive built form. This traditional “Jali” screen creates culturally a sense of belonging. Lux level of 500 has been achieved in the building at a workstation height from each floor plate, along with a daylight factor of 2 over 80% of the floor plate; this is done to ensure that artificial lighting is not required inside the building on a normal day.

Punjab Kesari Headquarters_3
Punjab Kesari Headquarters_3

A hexagonal pattern was used as a base and through iterative process various porosity patterns were generated from it to create different light conditions. This resulted in a variable opacity condition in the facade that had a dual purpose of creating performative architecture and also created variable openings on the facade in various orientations generating a design for the facade that is animating and has an inherent meaning. This resulting pattern morphs from 81% opacity on the north facade to 27% opacity on the south facade, with an intermediate opacity of 54% on East and 62% on west facade respectively. The Jali facade is made of Glass Reinforced Concrete panels. The curvature of the entrance will be also casted whereby by using digital fabrication of mould a higher accuracy in the design is achieved.

Punjab Kesari Headquarters_4
Punjab Kesari Headquarters_4

Sustainability is at the epicentre of the project embedded in form of, optimized natural lighting, cross ventilation and reduction of heat gain. The double jali screen reduces the outside air temperature in front of the glass. The colder air is going in and pulled into the atrium through the chimney effect of the atrium space and resulting in natural ventilation and reducing the indoor air temperature naturally so the cooling load for the air conditioning is reduced.

Punjab Kesari Headquarters_5
Punjab Kesari Headquarters_5

Located at an urban corner in Delhi NCR the project looks at integrating with the surroundings with two bold gestures. A sense of invitation with an urban lobby is created whereby the landscape flows inside the building creating seamless movement trajectories.

Punjab Kesari Headquarters_6
Punjab Kesari Headquarters_6

Being an office space the building is seen as an interaction zone by creating moments allowing informal interaction. A central atrium connects the various floors creating a diffused boundary condition and a visual porosity between people working on different floors. Since the design looks at no artificial lighting it makes the user feel closer to nature and allow to work in natural lighting. The office floors are dividable into smaller units to achieve flexible units ranging from 500 to 2000sqm.

Back to Results Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »